Charakteristickým místem výkonu práce jsou zejména venkovní pracoviště (vinice). V některých případech může být práce prováděna i na vnitřních pracovištích (skleníky, fóliovníky, šlechtitelské stanice, vinné sklepy, apod.). K nejčastěji používaným pracovním pomůckám patří ruční nářadí, dále zemědělská mechanizace, strojní zařízení na zpracování vinné révy, zařízení pro skladování a stáčení vína. 

Nejvhodnější přípravu pro tuto pracovní pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník se zaměřením na vinohradnictví a vinařství, nebo v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín Dalšími alternativami jsou obory zemědělec – zemědělské práce, zemědělec – farmář apod.

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Pěstování rostlinného materiálu pro rozmnožování révy.
  • Příprava půdy pro výsadbu révy vinné.
  • Zakládání nových výsadeb révy vinné.
  • Péče o rostliny během vegetace, péče o půdu.
  • Řez révy vinné.
  • Sklizeň hroznů révy vinné.
  • Obsluha, údržba strojů a nářadí, provádění drobných oprav.
  • Zpracování sklizených hroznů a jejich ošetření.
  • Drcení a lisování hroznů.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (uklouznutí nebo zakopnutí na nerovném nebo kluzkém terénu, pořezání, bodnutí, odření, naražení, říznutí, škrábnutí, sevření, vtažení, namotání).
  • Úraz pracovníka v důsledku používání dopravních prostředků a zemědělské mechanizace (dopravní nehoda, převrácení stroje při práci ve svahu apod.).
  • Poškození pohybového aparátu pracovníka v důsledku opakovaného zaujímání nepřijatelných anebo podmíněně přijatelných pracovních poloh při práci anebo provádění fyzicky namáhavých pracovních operací (přenášení břemen, práce v podřepu nebo předklonu, dlouhodobé držení ručního nářadí bez přestávky apod.).
  • Poškození zdraví pracovníka vlivem dlouhodobé expozice chemických látek k ošetření půdy nebo ochraně rostlin (hnojiva, postřiky).
  • Při manipulaci s chemickými přípravky (příprava roztoků, míchání (přelévání) možnost zasažení očí, poleptání pokožky, vdechnutí toxických výparů.
  • Udušení v důsledku vznikajícího CO2 (při fermentaci).
  • Poškození zdraví pracovníka v důsledku dlouhodobého působení zátěže chladem nebo teplem.

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Práci smí vykonávat jen zdravotně a odborně způsobilí pracovníci.
  • Seznámení pracovníků se všemi relevantními riziky spojenými s výkonem práce a s faktory pracovních podmínek a opatřeními přijatými proti jejich nežádoucímu působení na lidské zdraví.
  • Proškolení pracovníků v poskytování předlékařské první pomoci.
  • Seznámení pracovníků s umístěním prostředků první pomoci a hasebních prostředků, jakož i způsobem přivolání pomoci.
  • Používání výhradně stanovených OOPP.
  • Používání pouze určených a nepoškozených technických a strojních zařízení, pomůcek a nářadí v souladu s pokyny od výrobce a v této souvislosti provádění jejich pravidelných kontrol, údržby, revizí a odstraňování.
  • Dodržování schválených technologických a pracovních postupů.
  • Pravidelný úklid a čištění pracovního místa a používaných nářadí/zařízení.
  • V prostorách, kde hrozí riziko udušení (např. při procesu fermentace), zajistit vždy dostatečný přísun čerstvého vzduchu.
  • Při práci s nebezpečnými chemickými látkami a směsi se seznámit s jejich vlastnostmi a požadavky na zajištění ochrany zdraví podle bezpečnostního listu.
  • Zákaz kouření nebo manipulace s ohněm na všech pracovištích a při činnostech se zvýšeným rizikem vzniku požáru/výbuchu (práce s hořlavými kapalinami, obalovým materiálem – papír, PVC).

Karta BOZP pro profesi ke stažení