Charakteristickým místem výkonu práce jsou zejména venkovní pracoviště (vinice). V některých případech může být práce prováděna i na vnitřních pracovištích (skleníky, fóliovníky, šlechtitelské stanice, vinné sklepy, apod.). K nejčastěji používaným pracovním pomůckám patří ruční nářadí, dále zemědělská mechanizace, strojní zařízení na zpracování vinné révy, zařízení pro skladování a stáčení vína.
Nejvhodnější přípravu pro tuto pracovní pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník se zaměřením na vinohradnictví a vinařství, nebo v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín Dalšími alternativami jsou obory zemědělec – zemědělské práce, zemědělec – farmář apod.
Stručný výčet prováděných pracovních činností
- Pěstování rostlinného materiálu pro rozmnožování révy.
- Příprava půdy pro výsadbu révy vinné.
- Zakládání nových výsadeb révy vinné.
- Péče o rostliny během vegetace, péče o půdu.
- Řez révy vinné.
- Sklizeň hroznů révy vinné.
- Obsluha, údržba strojů a nářadí, provádění drobných oprav.
- Zpracování sklizených hroznů a jejich ošetření.
- Drcení a lisování hroznů.
Relevantní mimořádné provozní události
- Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (uklouznutí nebo zakopnutí na nerovném nebo kluzkém terénu, pořezání, bodnutí, odření, naražení, říznutí, škrábnutí, sevření, vtažení, namotání).
- Úraz pracovníka v důsledku používání dopravních prostředků a zemědělské mechanizace (dopravní nehoda, převrácení stroje při práci ve svahu apod.).
- Poškození pohybového aparátu pracovníka v důsledku opakovaného zaujímání nepřijatelných anebo podmíněně přijatelných pracovních poloh při práci anebo provádění fyzicky namáhavých pracovních operací (přenášení břemen, práce v podřepu nebo předklonu, dlouhodobé držení ručního nářadí bez přestávky apod.).
- Poškození zdraví pracovníka vlivem dlouhodobé expozice chemických látek k ošetření půdy nebo ochraně rostlin (hnojiva, postřiky).
- Při manipulaci s chemickými přípravky (příprava roztoků, míchání (přelévání) možnost zasažení očí, poleptání pokožky, vdechnutí toxických výparů.
- Udušení v důsledku vznikajícího CO2 (při fermentaci).
- Poškození zdraví pracovníka v důsledku dlouhodobého působení zátěže chladem nebo teplem.
Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům
- Práci smí vykonávat jen zdravotně a odborně způsobilí pracovníci.
- Seznámení pracovníků se všemi relevantními riziky spojenými s výkonem práce a s faktory pracovních podmínek a opatřeními přijatými proti jejich nežádoucímu působení na lidské zdraví.
- Proškolení pracovníků v poskytování předlékařské první pomoci.
- Seznámení pracovníků s umístěním prostředků první pomoci a hasebních prostředků, jakož i způsobem přivolání pomoci.
- Používání výhradně stanovených OOPP.
- Používání pouze určených a nepoškozených technických a strojních zařízení, pomůcek a nářadí v souladu s pokyny od výrobce a v této souvislosti provádění jejich pravidelných kontrol, údržby, revizí a odstraňování.
- Dodržování schválených technologických a pracovních postupů.
- Pravidelný úklid a čištění pracovního místa a používaných nářadí/zařízení.
- V prostorách, kde hrozí riziko udušení (např. při procesu fermentace), zajistit vždy dostatečný přísun čerstvého vzduchu.
- Při práci s nebezpečnými chemickými látkami a směsi se seznámit s jejich vlastnostmi a požadavky na zajištění ochrany zdraví podle bezpečnostního listu.
- Zákaz kouření nebo manipulace s ohněm na všech pracovištích a při činnostech se zvýšeným rizikem vzniku požáru/výbuchu (práce s hořlavými kapalinami, obalovým materiálem – papír, PVC).
Základní právní předpisy, které se týkají výkonu práce (v platném znění)
- Zákon č. 262/2006 Sb. § 101–106
- Zákon č. 309/2006 Sb. § 2, 4, 5, 6
- Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. § 3, 4
- Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. § 3–12, § 22–30
- Nařízení vlády č. 495/2001 Sb. § 3–5
- Nařízení vlády č. 378/2001 Sb. § 3–4
- Nařízení vlády č. 375/2017 Sb.
- Vyhláška č. 432/2003 Sb.
- Vyhláška č. 180/2015 Sb.
- Nařízení vlády č. 168/2002 Sb.