Práce je vykonávána zejména v průmyslových objektech (masokombináty), menších výrobnách, které jsou součástí prodejen, anebo v prostorách určených pro skladování nebo prodej masa, masných výrobků a ryb. Řezník/uzenář se během práce může občasně pohybovat také mimo stálé pracoviště ve venkovním prostoru (např. při přepravě jatečních zvířat, při přebírce zvířat nebo masa ke zpracování). Ve venkovských oblastech může být práce vykonávána také v domácnostech občanů (zabíjačky).

Nejvhodnější přípravu pro tuto profesi poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce. Jinou alternativou je střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce nebo základní vzdělání s následnou rekvalifikací nebo zaučením na místě výkonu práce.

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Přeprava a ustájení jatečných zvířat.
  • Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat.
  • Ošetření jatečně upravených těl zvířat a vedlejších jatečných produktů.
  • Porážení, jatečná úprava a porcování drůbeže.
  • Bourání masa.
  • Výroba masných výrobků, drůbežích masných výrobků a konzerv.
  • Zpracování živočišných tuků.
  • Balení a expedice masa, drůbežího masa, králíků, zvěřiny a výrobků z nich.
  • Prodej výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka spojený s pracovním prostorem (v důsledku zakopnutí, uklouznutí a pádu zejména při chůzi po mokré nebo znečištěné podlaze).
  • Úraz pracovníka v důsledku mechanických rizik – ostré hrany a špičaté předměty, skřípnutí, přimáčknutí, přiražení při manipulaci s břemeny, vtažení, namotání částí oděvů nebo částí těla při obsluze zařízení na zpracování masných výrobků (krájecí stroj, kotoučová pila, kutry, apod.).
  • Zranění hlavy nebo těla v důsledku pádu nebo sesutí nesprávně uložené manipulační jednotky nebo při nárazu pohybujících se zavěšených částí těl poražených zvířat.
  • Úraz při manipulaci se zvířaty (přitisknutí, přimáčknutí, kousnutí, kopnutí, přišlápnutí, povalení, bodnutí při nakládání a přehánění zvířat).
  • Poškození pohybového aparátu (muskuloskeletálního systému) pracovníka z důvodu nesprávné manipulace s břemeny.
  • Zasažení elektrickým proudem v důsledku používání strojů, přístrojů, spotřebičů a elektrických přívodů ve vlhkém prostředí nebo vlivem zkratu či závady na zařízení.
  • Opaření horkými pokrmy, kapalinami, parami nebo popálení o horké povrchy.
  • Požár v důsledku vznícení hořlavých materiálů nacházejících se v blízkosti tepelných spotřebičů (sporáky, varny apod.).
  • Extrémní mikroklimatické podmínky (teplo, vlhko, chlad).
  • Poškození zdraví vlivem dlouhodobé expozice hluku (z používaných strojů a zařízení).

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Zaměstnávat pouze osoby s odbornou a zdravotní způsobilostí pro danou činnost.
  • Proškolení zaměstnanců v poskytování předlékařské první pomoci.
  • Poskytování a pravidelná kontrola používání osobních ochranných pracovních prostředků.
  • Dodržování schválených technologických a pracovních postupů.
  • Používání pouze určených a nepoškozených zařízení, přístrojů a spotřebičů v souladu s návodem pro jejich bezpečný provoz, obsluhu a údržbu.
  • Pravidelná vizuální kontrola technického stavu zařízení, pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
  • Pravidelné čištění a úklid všech pracovišť, zejména pak míst, kde dochází k zamaštění nebo jinému znečištění.
  • Zajistit, aby podlahy byly rovné, odolné proti poškození a nehromadila se na nich voda, a aby byly z podlah bezodkladně odstraňovány rozlité kapaliny a mastnoty.
  • Zachovat dostatečný manipulační prostor okolo strojů, zařízení a pro výkon pracovních činností (práce s nožem, sekerou).
  • Pracovní zařízení, pomůcky a vybavení nutno ukládat na určená místa a udržovat je v čistém (zejména rukojeti) a bezzávadném stavu.
  • Provádění pravidelných revizí, kontrol a prohlídek přístrojů, zařízení, a pomůcek s cílem zajištění bezpečnosti při jejich používání a provozu.
  • Po ukončení práce odpojit el. zařízení a spotřebiče od zdroje el. proudu a uzavřít přívod plynu.
  • Zajistit dodržování zákazu vstupu nepovolaných osob.
  • Pracovní místo/prostor musí být dostatečně osvětlen.

Karta BOZP pro profesi ke stažení