Práce je vykonávána na vnitřních pracovištích. Může se jednat o malé prostory (menší pekárny) nebo naopak velké výrobní haly určené pro velkovýrobu (průmyslové pekárny). V závislosti na charakteru výroby a velikosti podniku se mění podíl ruční práce a práce pomocí strojních zařízení. Práce je často vykonávána i v noci.

Nejvhodnější přípravu pro tuto profesi poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce.

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
  • Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
  • Osazování pecí a vypékání výrobků.
  • Výroba a aplikace náplní a ozdob, dokončování výrobků.
  • Obsluha strojů a zařízení.
  • Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
  • Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka spojený s pracovním prostorem (v důsledku zakopnutí, uklouznutí a pádu zejména při chůzi po mokré nebo znečištěné podlaze).
  • Úraz pracovníka v důsledku mechanických rizik – ostré hrany a špičaté předměty, skřípnutí, přimáčknutí, přiražení při manipulaci s ručním nářadím a pracovními pomůckami, vtažení, namotání částí oděvů nebo částí těla při obsluze zařízení na výrobu polotovaru (mísící, hnětací a tvarovací stroje apod.) nebo jeho dopravu (např. dopravníky).
  • Poškození pohybového aparátu (muskuloskeletálního systému) pracovníka z důvodu nesprávné manipulace s břemeny nebo zaujímání nefyziologických pracovních poloh při práci.
  • Zasažení elektrickým proudem v důsledku používání strojů, přístrojů, spotřebičů a elektrických přívodů ve vlhkém prostředí nebo vlivem zkratu či závady na zařízení.
  • Opaření horkými výrobky, kapalinami, parami nebo popálení se o horké povrchy.
  • Požár v důsledku vznícení hořlavých materiálů nacházejících se v blízkosti tepelných spotřebičů (trouby, pece apod.).
  • Výbuch v důsledku úniku zemního plynu nebo vzniku výbušné atmosféry (moučný a cukerný prach).
  • Extrémní mikroklimatické podmínky (teplo, vlhko).
  • Poškození zdraví vlivem dlouhodobé expozice hluku (z používaných strojů a zařízení).
  • Kolaps pracovníka vlivem současného působení několika rizikových faktorů (nadměrná fyzická zátěž, vnucené pracovní tempo, zátěž teplem, expozice hluku, zaujímání nepřijatelných pracovních poloh, expozice prachu, práce v noci).

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Zaměstnávat pouze osoby s odbornou a zdravotní způsobilostí pro danou činnost.
  • Řádné seznámení zaměstnanců s rizikovými faktory a opatřeními proti jejich působení.
  • Proškolení zaměstnanců v poskytování předlékařské první pomoci včetně zajištění prostředků pro poskytování pomoci a přivolání pomoci.
  • Poskytování a pravidelná kontrola používání osobních ochranných pracovních prostředků.
  • Poskytování ochranných nápojů.
  • Zavedení a dodržování bezpečnostních přestávek během práce.
  • Dodržování schválených technologických a pracovních postupů.
  • Používání pouze nepoškozených zařízení, přístrojů a spotřebičů v souladu s návodem pro jejich bezpečný provoz, obsluhu a údržbu.
  • Pravidelná vizuální kontrola technického stavu zařízení, pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
  • Pravidelné čištění a úklid všech prostor pracoviště, zejména pak míst, kde dochází k zamaštění, zaprášení nebo jinému znečištění.
  • Zajistit, aby z podlah bezodkladně odstraňovány nečistoty (rozlité kapaliny, prach, mastnoty).
  • Zachovat dostatečný manipulační prostor okolo strojů, zařízení a pro výkon pracovních činností (ruční práce, příp. za použití pomůcek držených v ruce).
  • Pracovní zařízení, pomůcky a vybavení nutno ukládat na určená místa a udržovat je v čistém (zejména rukojeti) a bezzávadném stavu.
  • Provádění pravidelných revizí, kontrol a prohlídek přístrojů, zařízení, a pomůcek s cílem zajištění bezpečnosti při jejich používání a provozu.
  • Zajištění zákazu vstupu nepovolaných osob.
  • Pracovní místo/prostor musí být dostatečně osvětlen.

Karta BOZP pro profesi ke stažení