Práce je nejčastěji vykonávána uvnitř stravovacích a ubytovacích objektů, a to v přípravnách jídla, kuchyních, prostorách společného stravování, bufetech a restauracích. Občasně může být práce vykonávána také ve venkovních prostranstvích, kde jsou jídla připravována a podávána ve stáncích či mobilních výdejnách.

Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování a střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Samostatná příprava, úprava a podej studených a teplých jídel.
  • Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
  • Sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
  • Součinnost při zjišťování nákladů.
  • Příprava a úprava produktů a pokrmů.
  • Aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů.
  • Zpracování a úprava polotovarů.
  • Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
  • Znalost systému a dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů pro práci na úseku studené a teplé kuchyně.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (ostré nástroje a hrany, špičaté předměty, kluzká podlaha, padající předměty apod.).
  • Úraz pracovníka spojený s pracovním prostorem (stísněná místa, zaujímání nepřijatelných pracovních poloh, nevyhovující stav podlahy a komunikací, srážka osob, pád ze schodů, ztráta stability).
  • Zasažení elektrickým proudem v důsledku používání strojů, přístrojů, spotřebičů a elektrických přívodů ve vlhkém prostředí.
  • Opaření horkými pokrmy, kapalinami, parami nebo popálení o horké povrchy.
  • Postříkání nebo poleptání žíravými chemickými látkami (čistící přípravky).
  • Pořezání nebo rozdrcení prstů nebo rukou při nesprávné obsluze kuchyňských strojů (mlýnků, kráječů, apod.).
  • Výbuch v důsledku úniku zemního plynu.
  • Požár v důsledku vznícení hořlavých materiálů nacházejících se v blízkosti tepelných spotřebičů (sporáky, varny apod.).
  • Elektrický zkrat.
  • Extrémní mikroklimatické podmínky (teplo, vlhko, chlad).

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Pravidelná školení zaměstnanců o PO a BOZP vč. seznámení s návody k obsluze strojů, zařízení, přístrojů a spotřebičů.
  • Pravidelné pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců.
  • Seznámení zaměstnanců s rizikovými faktory a opatřeními proti jejich působení.
  • Proškolení zaměstnanců v poskytování předlékařské první pomoci.
  • Poskytování a pravidelná kontrola používání osobních ochranných pracovních prostředků.
  • Používání pouze zaměstnavatelem určených a nepoškozených zařízení, přístrojů a spotřebičů v souladu s návodem pro jejich bezpečný provoz, obsluhu a údržbu.
  • Při odchodu z pracoviště nebo po ukončení práce odpojit el. zařízení a spotřebiče od zdroje el. proudu a uzavřít přívod plynu.
  • Pravidelná vizuální kontrola technického stavu zařízení, pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
  • Pravidelné čištění a úklid všech prostor kuchyně, zejména pak míst, kde dochází k zamaštění.
  • Dbát na to, aby podlaha v kuchyni byla rovná, odolná proti poškození a nehromadila se na ní voda, a aby byly z podlahy bezodkladně odstraňovány rozlité kapaliny a mastnoty.
  • Zajištění zákazu vstupu nepovolaných osob.

Karta BOZP pro profesi ke stažení