Práce je nejčastěji vykonávána uvnitř stravovacích a ubytovacích objektů, a to v přípravnách jídla, kuchyních, prostorách společného stravování, bufetech a restauracích. Občasně může být práce vykonávána také ve venkovních prostranstvích, kde jsou jídla připravována a podávána ve stáncích či mobilních výdejnách.
Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování a střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.
Stručný výčet prováděných pracovních činností
- Samostatná příprava, úprava a podej studených a teplých jídel.
- Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
- Sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
- Součinnost při zjišťování nákladů.
- Příprava a úprava produktů a pokrmů.
- Aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů.
- Zpracování a úprava polotovarů.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Znalost systému a dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů pro práci na úseku studené a teplé kuchyně.
Relevantní mimořádné provozní události
- Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (ostré nástroje a hrany, špičaté předměty, kluzká podlaha, padající předměty apod.).
- Úraz pracovníka spojený s pracovním prostorem (stísněná místa, zaujímání nepřijatelných pracovních poloh, nevyhovující stav podlahy a komunikací, srážka osob, pád ze schodů, ztráta stability).
- Zasažení elektrickým proudem v důsledku používání strojů, přístrojů, spotřebičů a elektrických přívodů ve vlhkém prostředí.
- Opaření horkými pokrmy, kapalinami, parami nebo popálení o horké povrchy.
- Postříkání nebo poleptání žíravými chemickými látkami (čistící přípravky).
- Pořezání nebo rozdrcení prstů nebo rukou při nesprávné obsluze kuchyňských strojů (mlýnků, kráječů, apod.).
- Výbuch v důsledku úniku zemního plynu.
- Požár v důsledku vznícení hořlavých materiálů nacházejících se v blízkosti tepelných spotřebičů (sporáky, varny apod.).
- Elektrický zkrat.
- Extrémní mikroklimatické podmínky (teplo, vlhko, chlad).
Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům
- Pravidelná školení zaměstnanců o PO a BOZP vč. seznámení s návody k obsluze strojů, zařízení, přístrojů a spotřebičů.
- Pravidelné pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců.
- Seznámení zaměstnanců s rizikovými faktory a opatřeními proti jejich působení.
- Proškolení zaměstnanců v poskytování předlékařské první pomoci.
- Poskytování a pravidelná kontrola používání osobních ochranných pracovních prostředků.
- Používání pouze zaměstnavatelem určených a nepoškozených zařízení, přístrojů a spotřebičů v souladu s návodem pro jejich bezpečný provoz, obsluhu a údržbu.
- Při odchodu z pracoviště nebo po ukončení práce odpojit el. zařízení a spotřebiče od zdroje el. proudu a uzavřít přívod plynu.
- Pravidelná vizuální kontrola technického stavu zařízení, pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
- Pravidelné čištění a úklid všech prostor kuchyně, zejména pak míst, kde dochází k zamaštění.
- Dbát na to, aby podlaha v kuchyni byla rovná, odolná proti poškození a nehromadila se na ní voda, a aby byly z podlahy bezodkladně odstraňovány rozlité kapaliny a mastnoty.
- Zajištění zákazu vstupu nepovolaných osob.
Základní právní předpisy, které se týkají výkonu práce (v platném znění)
- Zákon č. 262/2006 Sb. § 101–106
- Zákon č. 309/2006 Sb. § 2, 4, 5, 6
- Zákon č. 258/2000 Sb. § 37–39
- Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. § 3, 6, 9, 22, 26, 28, 31
- Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. § 3, Příloha
- Nařízení vlády č. 272/2011 Sb. § 3, 13
- Nařízení vlády č. 378/2001 Sb. § 3, 4
- Nařízení vlády č. 11/2002 Sb. § 2, Příloha
- Nařízení vlády č. 495/2001 Sb. § 2–4, Přílohy