Charakteristickým místem výkonu práce jsou zejména vnitřní pracoviště (restaurace a bary) s gastronomickými provozy, souvisejícím zázemím (sklady) a částí určenou pro návštěvníky (veřejnost). Občasně se může jednat také o prostory venkovní, kde se uskutečňují nejrůznější slavnosti, rauty nebo kulturní akce spojené s přípravou a konzumací jídel a nápojů. Na jednom pracovišti může současně pracovat i několik zaměstnanců. 

Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka, střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie, střední vzdělání v oboru hotelnictví a turismus a střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování.

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, dranžírování atd.).
  • Příprava a nalévání nápojů.
  • Příprava kávových nápojů, specialit a míchaných drink
  • Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích.
  • Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci.
  • Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (pořezání nožem nebo o skleněné střepy, úrazy způsobené kolizí při pohybu po pracovišti, pádem servírovaných talířů apod.).
  • Úraz pracovníka v důsledku kontaktu s horkými povrchy, párou nebo opařením horkými pokrmy.
  • Úraz pracovníka následkem zasažení elektrickým proudem při běžné činnosti.
  • Úraz způsobený ztrátou stability s následkem pádu při servírování jídel/nápojů nebo při chůzi ze schodů.
  • Uklouznutí anebo pád na znečištěné pochozí rovině ( jídlem, nápoji, nečistotami vnesenými z venkovního prostředí, apod.).
  • Poškození zdraví pracovníka vlivem dlouhodobé expozice cigaretovému kouři, fyzické zátěži nebo opakovaného zaujímání nefyziologických pracovních poloh.
  • Psychosomatická onemocnění v důsledku vysokého pracovního nasazení s dlouhotrvajícím stresem, únavy, nedostatečného odpočinku a spánku a v kombinaci s účinky hluku a zhoršených mikroklimatických podmínek (např. při práci v nočním klubu nebo na diskotéce).
  • Požár způsobený nedopalky cigaret nebo neopatrným flambováním.
  • Zranění hosta restaurace (z nejrůznějších příčin).
  • Požár vzniklý v důsledku používání plynových topných lamp/teplometů při provozu venkovního posezení.

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Školení o právních a ostatních předpisech BOZP, včetně interních předpisů zaměstnavatele.
  • Odborná příprava zaměstnanců pro poskytování první pomoci.
  • Provádění stanovených pracovnělékařských prohlídek.
  • Vyhodnocení všech nebezpečí pro zdraví zaměstnanců v souvislosti s jejich expozicí cigaretovému kouři (chemický karcinogen kategorie 1), stanovení odpovídajících opatření k ochraně jejich zdraví a jejich opakované ověřování (1x ročně).
  • Seznámení pracovníků se všemi relevantními riziky spojenými s výkonem práce a s faktory pracovních podmínek, opatřeními přijatými proti jejich nežádoucímu působení na lidské zdraví a se stanovenými pracovními postupy.
  • Seznámení pracovníků s umístěním prostředků pro poskytnutí první pomoci, hasebních prostředků a se způsobem přivolání pomoci.
  • Provádění pravidelných revizí, prohlídek a čištění technických zařízení a okamžité odstraňování zjištěných závad.
  • Pravidelný úklid a čištění používaných nářadí/zařízení, pochozích rovin, přístupových cest a prostranství okolo vchodu do restaurace.
  • Nepřetěžovat police a regály a zajistit uskladněné věci proti pádu nebo sesutí.
  • Pravidelná vizuální kontrola technického stavu pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
  • Okamžité odstraňování zjištěných závad a předmětů, které by mohly představovat riziko pro hosty restaurace, zejména děti.
  • Zajištění zákazu vstupu nepovolaných osob do prostor určených pouze pro zaměstnance restaurace.
  • U flambovacího stolku nebo v blízkosti plynových teplometů mít k dispozici malý sněhový hasicí přístroj.

Karta BOZP pro profesi ke stažení