Charakteristickým místem výkonu práce jsou zejména vnitřní pracoviště (restaurace a bary) s gastronomickými provozy, souvisejícím zázemím (sklady) a částí určenou pro návštěvníky (veřejnost). Občasně se může jednat také o prostory venkovní, kde se uskutečňují nejrůznější slavnosti, rauty nebo kulturní akce spojené s přípravou a konzumací jídel a nápojů. Na jednom pracovišti může současně pracovat i několik zaměstnanců.
Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka, střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie, střední vzdělání v oboru hotelnictví a turismus a střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování.
Stručný výčet prováděných pracovních činností
- Příprava a aranžování místností a tabulí.
- Přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů.
- Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
- Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, dranžírování atd.).
- Příprava a nalévání nápojů.
- Příprava kávových nápojů, specialit a míchaných drink
- Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích.
- Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích.
- Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
- Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci.
- Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou.
Relevantní mimořádné provozní události
- Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik (pořezání nožem nebo o skleněné střepy, úrazy způsobené kolizí při pohybu po pracovišti, pádem servírovaných talířů apod.).
- Úraz pracovníka v důsledku kontaktu s horkými povrchy, párou nebo opařením horkými pokrmy.
- Úraz pracovníka následkem zasažení elektrickým proudem při běžné činnosti.
- Úraz způsobený ztrátou stability s následkem pádu při servírování jídel/nápojů nebo při chůzi ze schodů.
- Uklouznutí anebo pád na znečištěné pochozí rovině ( jídlem, nápoji, nečistotami vnesenými z venkovního prostředí, apod.).
- Poškození zdraví pracovníka vlivem dlouhodobé expozice cigaretovému kouři, fyzické zátěži nebo opakovaného zaujímání nefyziologických pracovních poloh.
- Psychosomatická onemocnění v důsledku vysokého pracovního nasazení s dlouhotrvajícím stresem, únavy, nedostatečného odpočinku a spánku a v kombinaci s účinky hluku a zhoršených mikroklimatických podmínek (např. při práci v nočním klubu nebo na diskotéce).
- Požár způsobený nedopalky cigaret nebo neopatrným flambováním.
- Zranění hosta restaurace (z nejrůznějších příčin).
- Požár vzniklý v důsledku používání plynových topných lamp/teplometů při provozu venkovního posezení.
Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům
- Školení o právních a ostatních předpisech BOZP, včetně interních předpisů zaměstnavatele.
- Odborná příprava zaměstnanců pro poskytování první pomoci.
- Provádění stanovených pracovnělékařských prohlídek.
- Vyhodnocení všech nebezpečí pro zdraví zaměstnanců v souvislosti s jejich expozicí cigaretovému kouři (chemický karcinogen kategorie 1), stanovení odpovídajících opatření k ochraně jejich zdraví a jejich opakované ověřování (1x ročně).
- Seznámení pracovníků se všemi relevantními riziky spojenými s výkonem práce a s faktory pracovních podmínek, opatřeními přijatými proti jejich nežádoucímu působení na lidské zdraví a se stanovenými pracovními postupy.
- Seznámení pracovníků s umístěním prostředků pro poskytnutí první pomoci, hasebních prostředků a se způsobem přivolání pomoci.
- Provádění pravidelných revizí, prohlídek a čištění technických zařízení a okamžité odstraňování zjištěných závad.
- Pravidelný úklid a čištění používaných nářadí/zařízení, pochozích rovin, přístupových cest a prostranství okolo vchodu do restaurace.
- Nepřetěžovat police a regály a zajistit uskladněné věci proti pádu nebo sesutí.
- Pravidelná vizuální kontrola technického stavu pracovních pomůcek a nádobí před jejich použitím.
- Okamžité odstraňování zjištěných závad a předmětů, které by mohly představovat riziko pro hosty restaurace, zejména děti.
- Zajištění zákazu vstupu nepovolaných osob do prostor určených pouze pro zaměstnance restaurace.
- U flambovacího stolku nebo v blízkosti plynových teplometů mít k dispozici malý sněhový hasicí přístroj.
Základní právní předpisy, které se týkají výkonu práce (v platném znění)
- Zákon č. 262/2006 Sb. § 101–106
- Zákon č. 309/2006 Sb. § 2, 4, 5, 6
- Zákon č. 258/2000 Sb. § 21, 22, 24, 37–39
- Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. § 11, 18, 24–25a, 26–33
- Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. § 3, Příloha
- Nařízení vlády č. 378/2001 Sb. § 3, 4
- Nařízení vlády č. 11/2002 Sb. § 2, Příloha
- Vyhláška č. 50/1978 Sb. § 3