Pracovní činnost je prováděna v upravených vnitřních prostorech, které jsou zpravidla klimatizované. Pracoviště je osvětleno zpravidla umělým osvětlením nebo i kombinací přirozeného a umělého osvětlení. V závislosti na charakteru výroby a velikosti podniku se mění podíl ruční práce a práce pomocí strojních zařízení. Při práci může docházet ke zvýšené fyzické námaze spojené s manipulací s výrobky. 

Kvalifikační požadavky se liší podle pracovní pozice. Nejvhodnějším vzděláním je střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce, případně profesní kvalifikace ve specializaci mlékař/mlékařka (29-036-H), sýrař/sýrařka (29-037-H) nebo faremní zpracovatel/zpracovatelka mléka (29-085-H). Na pozici dělníka v mlékárenské výrobě postačí základní vzdělání, na pozici mistra či laboranta mikrobiologické laboratoře je obvykle vyžadováno středoškolské vzdělání s maturitou v některém z chemických oborů. 

Stručný výčet prováděných pracovních činností

  • Příjem, kontrola, ošetření a skladování ostatních surovin, přísad, přídatných a pomocných látek a obalů.
  • Základní ošetření mléka, pro výrobu jednotlivých typů výrobků.
  • Provádění základních technologických operací u výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků z mléka a mlékárenských polotovarů.
  • Obsluha technologických, výrobních a balicích linek a zařízení.
  • Aplikace čistých mlékařských kultur.
  • Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
  • Provádění základních provozních laboratorních zkoušek.
  • Kontrola a vyhodnocení probíhajících technologických procesů.
  • Skladování a expedice.
  • Sanitace technologických, výrobních a balících linek.

Relevantní mimořádné provozní události

  • Úraz pracovníka v důsledku účinků mechanických rizik, zejména pořezání nebo píchnutí při používání ostrých nebo špičatých předmětů.
  • Pád osoby, uklouznutí při pohybu po mokré nebo jinak znečištěné podlaze, zakopnutí o překážky.
  • Zranění hlavy nebo těla v důsledku pádu nebo sesutí nesprávně uložené manipulační jednotky.
  • Úraz pracovníka následkem zasažení elektrickým proudem (v důsledku zkratu, technické závady, poškození nebo přetížení používaného zařízení).
  • Úraz pracovníka spojený s pracovním prostorem (nedostatečný manipulační prostor nebo pracovní místo, překážky na komunikaci a na komunikačních plochách).
  • Poškození pohybového aparátu (muskuloskeletálního systému) pracovníka z důvodu přetěžování, nesprávné manipulace s břemeny nebo paletovými vozíky.
  • Opaření horkými pokrmy, kapalinami, parami nebo popálení o horké povrchy.
  • Extrémní mikroklimatické podmínky (teplo, vlhko, chlad).

Základní opatření pro předcházení mimořádným událostem nebo jejich následkům

  • Zaměstnávat pouze osoby s odbornou a zdravotní způsobilostí.
  • Seznámení zaměstnanců s rizikovými faktory a opatřeními proti jejich působení.
  • Proškolení zaměstnanců v poskytování předlékařské první pomoci.
  • Poskytování a pravidelná kontrola používání osobních ochranných pracovních prostředků.
  • Dodržování schválených technologických a pracovních postupů.
  • Používání pouze zaměstnavatelem určených a nepoškozených zařízení, přístrojů a spotřebičů v souladu s návodem pro jejich bezpečný provoz, obsluhu a údržbu.
  • Pravidelné čištění a úklid všech pracovišť, zejména pak míst, kde dochází ke znečištění.
  • Zajistit, aby podlahy byly rovné, odolné proti poškození a nehromadila se na nich voda.
  • Zachovat dostatečný manipulační prostor okolo strojů, zařízení a pro výkon pracovních činností (práce s nožem, sekerou).
  • Provádění pravidelných revizí, kontrol a prohlídek přístrojů, zařízení, a pomůcek s cílem zajištění bezpečnosti při jejich používání a provozu.
  • Zajistit zákazu vstupu nepovolaných osob.
  • Pracovní místo/prostor musí být dostatečně osvětlen.

Karta BOZP pro profesi ke stažení