Martina Hanušová
Pracovní činnost je prováděna v upravených vnitřních prostorech, které jsou zpravidla klimatizované. Pracoviště je osvětleno zpravidla umělým osvětlením nebo i kombinací přirozeného a umělého osvětlení. V závislosti na charakteru výroby a velikosti podniku se mění podíl ruční práce a práce pomocí strojních zařízení. Při práci může docházet ke zvýšené fyzické námaze spojené s manipulací s výrobky.
Kvalifikační požadavky se liší podle pracovní pozice. Nejvhodnějším vzděláním je střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce, případně profesní kvalifikace ve specializaci mlékař/mlékařka (29-036-H), sýrař/sýrařka (29-037-H) nebo faremní zpracovatel/zpracovatelka mléka (29-085-H). Na pozici dělníka v mlékárenské výrobě postačí základní vzdělání, na pozici mistra či laboranta mikrobiologické laboratoře je obvykle vyžadováno středoškolské vzdělání s maturitou v některém z chemických oborů.