číšník
Charakteristickým místem výkonu práce jsou zejména vnitřní pracoviště (restaurace a bary) s gastronomickými provozy, souvisejícím zázemím (sklady) a částí určenou pro návštěvníky (veřejnost). Občasně se může jednat také o prostory venkovní, kde se uskutečňují nejrůznější slavnosti, rauty nebo kulturní akce spojené s přípravou a konzumací jídel a nápojů. Na jednom pracovišti může současně pracovat i několik zaměstnanců.
Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka, střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie, střední vzdělání v oboru hotelnictví a turismus a střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování.
Vydáno: 16. 10. 2016