HACCP

Práce je nejčastěji vykonávána uvnitř stravovacích a ubytovacích objektů, a to v přípravnách jídla, kuchyních, prostorách společného stravování, bufetech a restauracích. Občasně může být práce vykonávána také ve venkovních prostranstvích, kde jsou jídla připravována a podávána ve stáncích či mobilních výdejnách. Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování, střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování a střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.
Prakticky všechny vnitřní prostory objektů, včetně sociálních zařízení, komunikačních ploch, schodišť, kabin výtahů, skladovacích prostor, garáží, laboratoří atd., dále prostory bezprostředně přiléhající k objektům, jakými jsou chodníky, venkovní dvorany, schodiště apod. a také interiéry dopravních prostředků. Pro výkon jednoduchých ručních úklidových prací postačí základní vzdělání, popřípadě i neúplné základní vzdělání. Pro výkon prací vyžadujících znalost složitějších technologických postupů, ovládání strojních zařízení, používání nebezpečných chemických látek nebo práci ve výškách se doporučuje střední vzdělání bez maturitní zkoušky nebo výučního listu.